Bu yazımızda avukatlar ve avukatlık mesleği hakkında birçok insanın merak ettiği birtakım sorular cevaplanmıştır. Okuyucularımıza keyifli okumalar dileriz.
-
Avukatlar ne iş yapar? Avukat diye kime denir?
Avukat, gerçek ve tüzel kişilerin haklarını savunan, ihtilafları çözüme ulaştırmaya çalışan , hukuki prosedürleri yerine getirmede rehberlik eden kişidir.
-
Avukat sorgulama nasıl yapılır? Avukat arama ekranı.
Kuşkusuz bir kişinin avukatlık faaliyetini yürütebilmesi için baroya kayıtlı olma zorunluluğu bulunmaktadır. Türkiye Barolar Birliğinin aşağıda yer alan arama ekranından isim soy isimle sorgulama yapılabilmektedir:
https://www.barobirlik.org.tr/AvukatArama
-
Avukat numarası bulma, avukat numaraları nasıl bulunur?
Yukarıda paylaştığımız Türkiye Barolar Birliğinin avukat arama ekranından iletişim adreslerini bulmak istediğiniz avukatın numarasına ya da adresine ulaşabilirsiniz.
-
UYAP Vatandaş Portal ve UYAP Avukat Portal’dan neler yapılabilir?
Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi yani kısaca UYAP Adalet Bakanlığı’nın kullanmış olduğu dijital bir platformdur. UYAP’tan dava açılabilir dava ve icra dosyaları sorgulanabilir, harç hesaplaması yapılabilir, sulh ceza hakimliklerine itiraz dilekçesi gönderilebilir, cumhuriyet başsavcılıklarına şikayet dilekçesi gönderilebilir hukuk dosyaları için onlarca farklı ihtiyacı karşılayan ekranlardan dilekçe gönderilebilir ve bunun gibi birçok işlemi gerçekleştirebilir.
-
Avukat olmak için hangi bölümü okumak gerekir?
Avukat olmak için yükseköğretim kurumlarında bulunan hukuk fakültesinden mezun olmak gereklidir.
-
Hukuk fakültesi okumak avukatlık için yeterli midir?
Hukuk fakültesi bitirmiş olmak avukatlık yapmak için yeterli değildir. Hukuk fakültesi mezunları 1 yıllık avukatlık stajı sonunda avukatlık ruhsatnamesi alarak avukatlık yapmaya başlayabilir.
-
Avukatlar geçimini nasıl sağlar? Avukatlar nasıl çalışır?
Avukatlar genelde üç şekilde çalışmaktadır:
- Kamu avukatlığı
- Serbest avukatlık
- Bağlı avukatlık
Kamu kurumlarına ihtiyaç halinde avukatlar istihdam edilmektedir. Bu kurumlar KPSS ile alım yapmaktadır.
Serbest avukatlık kendine ait büroda tek başına ya da ortaklarıyla birlikte çalışan serbest meslek faaliyeti yürüten yapmak istediği işlerle ilgili seçme imkanı olan çalışma biçimidir. Serbest avukatlar müvekkillerinden yaptıkları iş karşılığında ödeme alarak hayatını idame ettirmektedir.
Toplum olarak hiçbir meslek grubundan insandan ücretsiz hizmet almayı tahayyül dahi edemezken sosyolojik araştırmalara konu olacak şekilde birçok insan avukatlardan ücretsiz hizmet almayı ummaktadır. Avukatlık gönüllülük esasına dayalı bir amme hizmeti olmadığı gibi serbest çalışan bir avukatın faaliyet gösterebilmesi için gider kalemleri de oldukça yüksektir. Avukatlık kişiye ve olaya özel yüksek ihtisas gerektiren bir meslektir ve oldukça değerlidir. Örneğin ABD’de de kendi avukatınıza davanızla ilgili gelişmelerden bilgi almak için 15 dakika dahi konuşmanız halinde ikametinize ertesi hafta danışmanlık ücretinin tahsil edilmesi için düzenlenen bir fatura ibraz edilmektedir.
Winston Churchill konuyla ilgili şöyle demiştir: ‘’Ben doktoruma ne ödüyorsam, avukatıma iki katını öderim. Çünkü; doktora ne anlatırsam, bana bir reçete yazar. Ağrıyı, sızıyı, acıyı tek başıma çekerim. Oysa avukatıma ne anlatırsam, yanından rahatlamış bir şekilde çıkarım, tüm dertlerim artık onun derdi haline gelir.’’
Kimseden ücretsiz 1 gün dahi çalışmasını beklenemeyecek olduğu gibi orta doğu zihniyetinin tezahürü olarak bir avukattan da belki de senelerce sürebilecek bir davayı ‘dert üstlenmesini’ ücretsiz ya da asgari ücret tarifesi altında almasını istenmemelidir.
Bağlı çalışan avukatlar ise serbest çalışan avukatların yanında ya da şirketlerin hukuk departmanlarında maaş usulü çalışanlardır.
-
Avukatlar devletten maaş alır mı?
Sanılanın aksine serbest çalışan avukatlar devletten maaş almazlar.
-
Avukatlar yeşil pasaport alabiliyor mu?
Onbeş yıl ve üstünde meslek kıdeme sahip olan avukatlar hususi damgalı(yeşil) pasaport alma hakkına sahiptir.
-
Avukatlar Günü ne zaman?
5 Nisan Avukatlar Günü’nün tarihi ise Cumhuriyet kurulduktan sonra 3 Ocak 1934 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye Avukatlar Birliği toplantısında baroların aynı çatı altında birleştirilmesi ve 5 Nisan’ın Avukatlar Günü olarak kutlanması karara bağlanmıştır.
-
Avukat vekalet ücreti neye göre belirlenir?
Avukatlık ücreti uyuşmazlığın hangi dava ile ilgili olduğuna ve hangi hukuk kolunu ilgilendirdiğine göre değişkenlik gösterecektir. Örneğin ceza davalarında herhangi bir üst limit bulunmamaktadır. Ancak ne olursa olsun her türlü avukatlık faaliyeti için ödenmesi öngörülen bir asgari tarife belirlenmiştir. Bu tarifenin adı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesidir. Bu tarifenin altında dava ve iş görülmesi disiplin suçuna sebebiyet verecektir. Bu tarifeye ulaşmak için tıklayın
Bu tarifenin yanında bir de Baroların belirlediği en az ücret tarifesi bulunmaktadır. Ankara Barosu en az ücret tarifesine sitemizin ana sayfasında bulunan bölümden ulaşılabilmektedir. Bu tarifeye ulaşmak için tıklayın.
-
Avukat danışmanlık ücreti ne kadar?
Danışmanlık ücreti de asgari tarifeden az olmamak üzere her avukat tarafından serbestçe belirlenebilir. Buna mukabil 2023 yılı asgari ücret tarifesine göre avukat danışmanlık ücreti büroda sözlü danışma 1200 Türk Lirası çağrı üzerine gidilen yerde avukat sözlü danışmanlık ücreti 2500 Türk Lirası, yazılı danışma için öngörülen avukatlık danışma ücreti ise 2500 Türk Lirasıdır.
-
Avukatın sır saklama zorunluluğu var mı?
Avukatların müvekkilleriyle ilgili edindikleri bilgiler hakkında avukatların sır saklama yükümlülüğü bulunmaktadır. Bunun yanında müvekkilin avukatına verdiği bilgiler dışında dahi avukat yaptığı çalışmalar sonucu müvekkili hakkında edindiği her türlü bilgi ve belgeyi sır saklama yükümlülüğü kapsamında muhafaza etmek ile yükümlüdür.
Her şeyden önce bu yükümlülük Avukatlık Kanununun 36. maddesinde düzenlenmiştir.
Avukatın müvekkilinin sırrını saklama yükümlülüğü yalnız üçüncü kişiler açısından değil çok geniş kapsamlı düzenlenmiştir. Avukatın sır saklama yükümlülüğü savcılıklara mahkemelere ve idari makamlara karşı da geçerlidir.
-
Avukat davayı takip etmezse ne olur?
Halk arasında yaygın bir şikayet olan ‘’avukatım davayı takip etmiyor’’ hususu ne yazık ki yargı sistemimizin yanlışlıklarından kaynaklanmaktadır. Yargılamaların oldukça uzun sürmesi sebebiyle günah keçisi ilan edilen avukatların hukuki süreçlerin süresine ilişkin tasarruf yetkisi ve hiçbir mesuliyeti bulunmamaktadır.
Avukat üzerine aldığı işi yazılı bir sözleşme olmasa dahi sonuna kadar takip eder ve buna ‘işin takibi yükümlülüğü’ denerek Avukatlık Kanunun 17. maddesinde düzenlenmiştir. Avukatlar müvekkillerinin işlerini özen sorumluluğunun gerektirdiği ölçüde takip eder.
-
Avukat online danışmanlık hizmeti verebilir mi?
Avukatlar danışmanlık hizmetlerini yalnızca büroda verebilirler. Avukatlık Kanunu madde 51’de danışma yapılması uygun olmayan yerler başlıklı hükümde avukatların baro levhasında yazılı olan büroları harici herhangi bir yerde mahkeme salonunda adliyelerde iş sahipleri ile hukuki danışmada bulunmaktan ve iş kabul etmekten yasaklıdırlar. Ancak çağrı ve özel olarak gidilen yerlerde bu hüküm uygulanmaz.
Online yani çevrimiçi danışmanlık hizmeti için henüz bir düzenleme yapılmamıştır.
-
Avukat dava almayı reddedebilir mi?
Avukatlığın serbest bir meslek olma sebebiyle avukatlar hiçbir neden göstermeksizin müvekkil adaylarının vermek istediği işleri almayı reddedebilir.
-
Avukatlık sözleşmesi nasıl son bulur?
- Ölüm
- Azil
- İstifa
- Avukatın temyiz kudretini kaybetmesi
- Avukatın meslekten men edilmesi
- Yapılan işi ifa edilerek son bulması
- Süreli şekilde verilen vekalet bulunması halinde sürenin sona ermesi
- Avukatın çekilmesi
-
Avukat azledildikten sonra ücret ödenir mi?
Avukatlık Kanununun 174. maddesinin 2. fıkrası gereği vekil edenin avukatı azletmesi halinde avukat, vekalet ücretinin tamamına hak kazanır. Ancak eğer avukatın kusur ya da ihmalinin bulunduğu ortaya çıkarsa ücret ödenmesine gerek yoktur.
-
Mahkemeler tarafından verilen karşı vekalet ücreti kime aittir?
Avukatlık Kanununda mahkemelerce verilen vekalet ücretinin kime ait olduğu konusu açıkça düzenlenmiştir. Emredici nitelikte olan Avukatlık Kanunu md. 164/5’e göre dava sonunda tarifeye göre belirlenen vekalet ücreti avukatın hakkıdır. Hatta bu ücret niteliği itibari ile iş sahibinin borcu sebebiyle takas ya da mahsuba konu edilemez.
-
Avukat komisyoncusu / avukat aracısı kimdir?
Ne yazık ki avukatların bağımsızlığına gölge düşürecek ve etik kurallara karşı çıkacak şekilde kimi zaman komisyoncu kullanılabilmektedir. Avukat komisyoncusu denilen bu kişiler çıkar karşılığı avukata iş getirmektedir. Baştan söylemek gerekir ki avukatın komisyoncu kullanması hukuka aykırıdır. Avukatlar ve komisyoncular için cezai sorumluluk bulunmakta olup altı aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. Hatta aracının memur olması halinde hapis cezası bir yıldan az olamaz şeklinde düzenleme yapılmıştır.