HAK SAHİPLİĞİ BAŞVURUSU, HAK SAHİBİ OLMA KOŞULLARI, HAK SAHİBİ OLAMAYANLAR
İlk önce belirtmek gerekir ki afetzede hak sahipliği , afet sebebiyle kendilerine bina yapılacak veya inşaat kredisi verilecek olan malik ve hissedarlarların durumunu bildiren bir haldir. Afetzedelere Toplu Konut İdaresi Başkanlığı – TOKİ tarafından afetzede hak sahipliği tanımlanarak mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır. Hak sahipleri Afet Sebebiyle Hak Sahibi Olanların Tespiti Hakkında Yönetmelik ile belirlenmektedir.
Kimler hak sahibi olabilir?
Aşağıda yer alan gruplar için hak sahipliği öngörülmektedir:
- Konutları iş yerleri ve ahırları ağır hasarlı yıkık ve orta hasarlı mülk sahipleri,
- Afet gerçekleştiğinde mülkiyeti ebeveynine ait hasarlı ikinci ve üçüncü konutta oturanlar,
- Paylı mülkiyet veya elbirliğiyle mülkiyet sahibi olup konut ya da iş yeri hasara uğrayanlar,
- Hak sahiplerine yapı yaptırılması üzere tespit edilip konutları istimlak edilenler
Hak sahipliği başvurusu nasıl yapılır?
Borçlandırma projesi ile ilgili başvurunun nasıl yapılacağı hasar tespit çalışmalarının bitirilmesinden itibaren valilikler, kaymakamlıklar, ve AFAD il kurumları ve AFAD websitesinden duyuru yapılacaktır. Hak sahipliği başvurusu AFAD tarafından toplanmaktadır. Hak sahipliği başvurusu başvuru portalı açıldığında E-Devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Başvuruların açıldığı tarihten itibaren hak sahiplerine başvuru için 60 günlük süre verilecektir. Nihayetinde hak sahipleri sunulan şartları kabul etmeli ve bu süre içinde taahhütname tanzim etmelidir.
Kimler hak sahibi olamaz?
- Verilen süre içerisinde talep taahhütname teslim etmeyen ve borçlandırma yapmayanlar
- Kendisi ya da eşine ait aynı cins hasarı bulunmayan konut, iş yeri ve ahırları olanlar
- Kiracılar
- Yapısı hasar gören tüzel kişilikler
- Mülkiyeti kendisine ait olmayan arazi üzerinde inşaat ruhsatı almadan yapı yapanlar
- İmar durumu sakıncalı olarak ifade edilen bölgede ruhsatsız konut ve iş yeri yapan kimseler
- ve bunlara ek olarak DASK – Doğal Afet Sigortaları Kurumu poliçesine sahip olmayanlar hak sahibi olamamaktadır.
Açıkça anlaşılmaktadır ki afetzedelerin büyük kısmını oluşturduğu vakıf ve dernekler gibi hükmi şahıslar , DASK poliçesi yaptırmayanlar ve kiracılar her şeye rağmen hak sahibi olamamaktadır. Ancak yine de DASK poliçesi yaptırmayan depremzedelerin AFAD noktalarından hak sahipliği başvurusu yapması önerilmektedir.
Deprem Hukukuna ilişkin ilginizi çekebilecek diğer makalelerimizi okumak için tıklayın.
kendisi veya eşine ait hak sahipliği varsa mirasçısı olduğu ağır hasarlı bir evden dolayı ikinci bir hak sahipliği hakkı var mıdır?
Sayın Uçar, bir kişi birden fazla hak sahibi olamaz eşiniz müşterek konutunuzdan hak sahibi ise siz de mirasçısı olduğunuz ağır hasarlı olan evden dolayı hak sahibi olabilirsiniz diye düşünüyorum; ancak yine de teyitli bilgi için lütfen AFAD ile de iletişime geçiniz.
Merhaba kolay gelsin biz 4 kardeşiz evimiz malatya depreminde evimiz enkazda yıkıldı sadece 3 kardeş olarak hak sahipliği yaptık tokide kura cekiminde bize toki kurası cıktıgında hepimizin imza atması gerekiyor peki kardeslerimden imza atmaya gelen olmasa tokiden. ferakatmı etmiş olur bu konuda yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Hocam 2020 elazığ depreminde malatyadaki evim ağır hasar aldı ve tokiden hsk sahibi olarak ev aldım.yıkılan evimin arsa payı duruyordu ancak 2023 meydsna gelen depremde arsa payımın olduğu ada parsel rezerv alanı oldu bize ev mi verirler ne yspmamız gerekiyor cevabınız için şimdiden teşekkürler
Merhabalar, takip ettiğimiz kadarı ile şimdilik bir netlik yok.
dedem yaşarken evin üstüne çatı katı yaptırdık (kat attirdik)ve ruhsatini biz aldık.dedem vefat ettikten sonra evimiz tapusuz olduğu için amcamlar bizim evden hak talep edebilir mi?
malatyada ikamet ediyorum evim ve ahır ım 2023 depreminde ağır hasar aldı 1972 yılında hazine arazisi üzerine yapılan ev ve ahır 1982 de tapu tahsis belgesi verildi tapu tahsisler iptal edilmiş ve kurada hakkimiz yokmuş sebebi rezerv alanı çevre ve şehircilik işe tapu olmadığı için oyalıyor kanunen bir talepte bulunabilirmiyiz avukat tavsiye edermisiniz saygılarımla
Merhabalar,
Çevrenizdeki bir avukat ile görüşmenizi tavsiye ederiz.