İcra ve İflas Hukuku
İcra ve İflas Hukuku
icra ve iflas her ne kadar birlikte anılsalarda ayrı ayrı ele almak gerekmektedir. Belirtmek gerekir ki birlikte anılmasının sebebi ikisinin de alacaklı ile borçlu arasındaki ihtilaftan kaynaklanması ve ihkakı hak yasağıdır. Bu yasağa göre; hak devlet eliyle korunur ve kişiler kendi haklarını almak için güç kullanmaları istisnai haller dışında yasaktır. Yani, cerbri icra yetkisinin sadece devlette olduğunu ifade etmektedir. Sonuç olarak kişinin kendi alacağını güç kullanarak alabilmesini düzenleyen hukuki düzenlemeler icra iflas hukuku kapsamında yer almaktadır.
İcra Hukuku
Alacaklı ve borçlu arasındaki ilişkide borcunu ifa etmeyen borçludan borcun devlet eliyle cebren icrasıdır. İcra hukukunda borçlu borcundan dolayı malvarlığı ile sorumludur. İstisnai durumlar haricinde borç cebri icra sonucunda nakdi olarak alacaklıya verilir. İstisnaya örnek olarak eski bir uygulama olan icra yolu ile çocuk teslimi verilebilir. icra hukukunda, süreler taraflar için hak düşürücü niteliğe sahiptir. Bu nedenle sürelerin kaçırılıp hak kaybına uğramamak için icra avukatı yardımıyla süreci takip etmek daha sağlıklı olacaktır.
İflas Hukuku
İflas hukuku da icra hukuku gibi hakkın devlet gücü ile hakkın cebren alınmasındır fakat farkları mevcuttur. İcra hukuku kısmi iken İflas hukuku küllidir ve ancak iflasa tabi kişilere karşı uygulanabilir.
Ülkemizde çok fazla icra dosyası olduğundan vatandaşların en çok avukat yardımına başvurma nedenlerinden birisi de icra hukukudur.. İcra hukuku süreleri ve diğer usuli düzenlemeleri ile karmaşık bir hukuk dalı olduğundan takip ya da diğer icra işlemlerinde bir avukattan destek alınması herhangi bir hakkı kaybı olmaması adına oldukça önemlidir.
İcra ve İflas Hukukunda Davalar
- İtirazın İptali Davası
- Borçtan Kurtulma Davası
- İstirdat Davası
- İstihkak Davası
- Menfi Tespit Davası
- İhalenin Feshi Davası
- Tahliye Davası