Sigorta Hukuku

Sigorta Hukuku

Sigorta Hukuku

Sigorta hukuku; sigortalı ile sigortacı arasındaki hukuki ilişki ile sigorta ile uğraşan şirketlerinin çalışmalarını düzenleyen Ticaret hukukunun kapsamına giren hukuki düzenlemelerdir. taraflar arasında yapılan sigorta sözleşmeleri karmaşık olduğundan, sigortadan doğan uyuşmazlıklarda  sigorta hukuku alanında çalışan bir avukat ile süreç yönetimi gerekmektedir.

Araç sigortaları zorunlu olduğundan günümüzde en çok yapılan sigorta türü trafik sigortasıdır. Araçların yedek parça ve tamirat malzemelerinin pahalılığından trafik sigortası yaptırmak sizi büyük masraflardan korur. Trafik kazası sonucunda aracınızda değer kaybı mevcut ise kusurunuza göre sigortacıdan araç değer kaybı talep edilebilir. Talep sürecinin daha sağlıklı ilerlemesi için süreci bir avukat vasıtası ile birlikte yönetmek gerekir.

Sigorta Hukukunda Avukatın Rolü

Sigorta para ile ölçülebilen, kişinin bir menfaatini zarar uğratabilen rizikoya karşı yapılır. Rizikonun gerçekleşmesi durumunda sigortacı tarafından taraflar arasında yapılan sözleşmeye göre zararın tazmini gerekir. Sigorta sözleşmeleri sık sık yapıldığından genellikle her bir sözleşmenin ayrı ayrı kaleme alınmaz bu yüzden, önceden hazırlanmış sözleşmeler kullanılmaktadır. Sigorta ettirenin tecrübe ve maddi açıdan zayıf olması nedeniyle sigorta sözleşmelerinde çok sayıda hukuku uyuşmazlık ortaya çıkar. Avukat ,  meydana gelen hukuki uyuşmazlıkların çözümünde, zararın tazmininde, zararın sigorta kapsamına girip girmediğinin tespitinde ve sigorta sözleşmelerinin düzenlenmesinde sigortalı ya da sigorta ettirene vekillik eder.

Sigorta Türleri

  • Hayat sigortaları 
  • Zarar Sigortaları

Sigorta Hukukunun Kaynakları

Ticaret hukuku kapsamında yer aldığından Türk Ticaret Kanunu başlıca kaynağıdır. Bununla birlikte Borçlar Kanunu, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu gibi farklı hukuku dallarından oluşan düzenlemelerdir

Sigortacılık Faaliyetinin Denetlenmesi

Türkiye’de özel sigortacılık alanında faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerin kamu adına denetimini yapmak üzere 1963 yılında ismi Sigorta Murakabe Kurulu olan ve 2019 yılında Sigortacılık Genel Müdürlüğü ve Sigorta Denetleme Kurulu birleşerek Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu olarak sigortacılık faaliyetlerini denetlemektedir. 

Sigorta Hukukunda Alternatif Çözüm Yolları

Mahkemelerin iş yükünü azaltmak ve adli yargıda uzun süren davalar yerine daha kısa sürede çözüme çözüme kavuşturmak amacıyla 5684 sayılı sigortacılık Kanunu ile Türk hukukuna sigorta tahkim sistemi girmiştir. Alternatif çözüm yolu olan sigorta tahkim sistemi daha uyuşmazlıkları daha kısa sürede çözüme kavuşturmasının yanında daha ucuza çözüme kavuşturur.  

Sistemin merkezinde sigorta tahkim komisyonu yer almakta ve komisyonun üyeler sigortacılık uzman ve belirli kriterlere sahip hakemlerdir. Bu sayede, sigortacıya ve sigorta ettirene hızlı ve adil bir çözüm yolu sunulmaktadır.

Exit mobile version