Taşınmaz Gayrimenkul Hukuku
Gayrimenkul Hukuku
Gayrimenkul Hukuku, hukuk sistematiğinde Medeni Hukuk dalının içinde yer almakta olup arsa, arazi, bina gibi taşınmazlarla ilgili hukuki düzenlemelerden yararlanmaktadır. Maliklerin ve hak sahiplerinin arasında çıkabilecek olan ve gayrimenkulleri ile alakalı hukuki ihtilafların çözülmesini sağlayan hukuk normlarından oluşan ve daha çok mülkiyet hakkı ile ilgili olduğundan hukuk sistemimizde önemli bir yeri vardır. Eşya hukukunun önemli parçalarından birisi olan gayrimenkul hukuku bir çok dava türünde kullanıldığından diğer hukuk dalları ile ilişki de olan karmaşık bir hukuk dalıdır. Bu nedenle taraflar arasındaki uyuşmazlıkların yargılama ile çözülme aşamasında bir gayrimenkul avukatından destek almak oluşabilecek hak ve menfaat kayıplarını önlemek adına oldukça önemlidir. Ayrıca, malikler gayrimenkulleri ile ilgili yaptıkları sözleşmeler veyahut işlemler gibi zarara uğrayabilecekleri tasarruflarında da gayrimenkul hukukuku alanında çalışan bir avukattan destek alınması gerekmektedir.
Gayrimenkul hukuku alanında hukuki uyuşmazlıkları avukat ile takip etmek menfaat ve hak kayıplarını önleyecektir.
Gayrimenkul Hukuku ile İlgili Davalar
Gayrimenkul Hukuku ile ilgili davalarda görevli mahkeme genelde asliye hukuk mahkemesi olsa da davanın türüne veya taraflara göre değişmekte iken yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir ve kesin yetkilidir. Kesin yetkili olması sebebiyle taraflar arasında yetki sözleşmesi yapılsa dahi yetkili mahkeme değiştirilemez.
Taşınmazlar ile ilgili bir çok dava türü vardır. Bu dava türlerinden en çok karşılaşılanları şunlardır:
- Tapu iptali ve tescil davaları
- Müdahalenin men’i ve el atmanın önlenmesi
- Ecrimisil davaları
- Şufa, ön alım davaları
- Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile ilgili davalar
- Tahliye davaları
- Kat irtifakı davaları
- Geçit hakkına ilişkin davalar
- Taşkın yapı ile ilgili davalar
- Ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyuu) davası
- Yolsuz tescil ile ilgili davalar
Gayrimenkul Hukuku sadece davaları değil Taşınmaz kira sözleşmelerinin hazırlanması, yabancıların konut edinmesi, imar planları gibi bir çok alanı da kapsamaktadır.