İşveren ile işçi arasındaki uyuşmazlıklarla iş ve çalışma hayatını düzenleyen yasal kurallardan oluşan hukuk dalına İş huuku denirken bu alanda çalışan avukatlara ve vekilliğini yaptığı tarafa göre halk arasında iş hukuku avukatı denmektedir.
İnsan hayatında çalışma hayatı büyük bir yer kaplamaktadır. Çünkü, tüm zamanlarda insanlar hayatlarını idame ettirebilmek ve ihtiyaçlarını idame ettirebilmek için çalışması zorundadırlar. eski zamanlarda insanlar daha çok kendi işleri ile çalışırken sanayi devrimi ile birlikte endüstriyel üretime geçilmiş ve işçi ve işveren ortaya çıkmıştır. Bu nedenle çalışma hayatının bağlayıcı hukuk kuralları ile düzenlenme ihtiyacı artmış ve iş hukuku gelişmiştir. Bu kurallar ülkemizde 4857 sayılı İş Kanunu ile hüküm altına alınmıştır.
İş hukukunun temel ilkeleri arasında hem işverenin hem de işçinin haklarını korumak vardır. Buna karşın, temel prensibi işçi haklarını korumaktır.
işçi ile işveren arasında iş ilişkinin hukuk aleminde sonuç doğurması için aralarında iş sözleşmesi yapılmalıdır. İş hukuku alanında çalışan avukatlar sadece işçi ve işveren arasında uyuşmazlık çıktıktan sonra müvekkillerine yardımcı olmazlar. Sözleşmeler hukuku kapsamında da işçi ve işveren arasında yapılacak iş sözleşmesini hazırlanması, imzalanması aşamalarında da danışmanlık yapmaktadırlar. Bu aşamalarda verilen avukatlık hizmeti önleyici niteliktedir. Taraflar arasında uzlaşı sağlanan bir geçerli bir iş sözleşme yapılmasına yardımcı olup daha sonra taraflar arasında çıkacak uyuşmazlıkların önüne geçmek de iş hukuku alanında çalışan avukatların görev ve yetkilerindendir.
Bireysel İş Hukuku: Diğer işletmelere nazaran daha küçük çalışanı bulunan işletmelerle bu işletmede çalışan işçiler arasındaki iş hukuku kapsamına giren hukuki uyuşmazlıkları düzenler. Ücret hizmet sözleşmesi, ikramiye, çalışma koşulları gibi taraflar arasında anlaşılan bir konuda taraflardan birinin aralarındaki anlaşmayı ihlali sonucu oluşan uyuşmazlıklar bireysel iş hukuku kapsamında karara bağlanır.
Toplu İş Sözleşmeleri (Toplu İş Hukuku): Genelde büyük ve işçi sayısı fazla olan işletmelerde geçerlidir. İşçi ya da işverenin bağlı oldukları sendika veyahut federasyonlar gibi kuruluşlarda da uygulanır. Toplu iş sözleşmeleri nde ki çıkabilecek; grev, lokavt, hakem kurulu, arabuluculuk gibi hukuki uyuşmazlıkları ve toplu iş sözleşmesinin hazırlanması, yapılması, sendikaların kuruluşu, sona ermesi gibi hukuki meseleleri ele almaktadır.
gibi dava türleri bulunmaktadır.