Mesleki iştigal alanı Türk Ticaret Kanunu ve özel hukukun ticari iş ve işlemlerle ilgili sair dalları ile ilgili olan avukatlar halk nezdinde Şirketler Hukuku Avukatı , Şirket Avukatı ya da Ticaret Hukuku Avukatı olarak anılmaktadır.
Şirket Avukatı diye anılan bu avukatların çalışma biçimleri müvekkilleri ile yapmış oldukları sözleşmeye göre farklılık göstermektedir. Kimi avukatlar tek bir şirket için o şirket bünyesinde iş sözleşmesi ile bordrolu bağlı çalışırken ki bu avukatlarına kimilerince in-house avukat ya da şirket içi avukat da denmekte kimi avukatlar ise serbest meslek mensubu olarak birden fazla tüzel kişi ile aylık sabit bir ücret ya da iş başı kararlaştırılan ücret karşılığı avukatlık ve hukuki danışmanlık desteği sunmaktadır. Bu avukatlar tekil birer vergi mükellefi olarak kendi seçtiği koşullar ve bürosunda çalışmaktadır. Şirketlerin bu yönüyle iş yoğunluğunu nazara alarak avukatları ile sözleşme yapmaları gerekmektedir.
Bu alanda çalışan avukatlar şirketlerin diğer şirketler, müşterileri ve diğer ticari işleri ile ilgili ilişkilerinde meydana gelen hukuki uyuşmazlıkların çözümüne ve dava takibine destek sunar. Ek olarak, bazı şirketler kanunen danışmanlık hizmeti almak zorundadırlar. Aksi halde bu şirketleriyüklü miktarlarda para cezaları beklemektedir. Hangi şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu olduğuna dair şu yazımızı inceleyebilirsiniz: Şirketlerin Avukat Bulundurma Zorunluluğu
Ticari iş ve işlemlerde ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıklarda uygulanan bağımsız bir hukuk dalıdır. Ticaret hukukunu anlamak için öncelikle ticari iş ve işlemlerin ne olduğunun açıklayalım:
Bir ticari işletmeyi ilgilendiren her türlü iş ve işlemler ticari iştir. Ticari işletmenin tanımı TTK 11. maddede “Ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir.” şeklinde yapılmaktadır. Bu madde de belirtilen sınır ise Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenir.
Ticaret Hukuku altı ana başlıkta incelenmektedir. Bunlar:
Ticari işletmenin faaliyetleri ile tacir olmanın şartlarını ve kapsamını düzenlenmektedir.
Kanunda sayılan şirketler ile ilgi düzenlemelerden oluşmaktadır. Kısaca, şirketler hukukunun konusu şirketlerdir. Türk Ticaret Kanunu’nda sayılan 5 şirket vardır. Bunlar: kolektif şirket, adi Komandit şirket, paylı Komandit şirket, limited şirket ve anonim şirkettir. Ek olarak TTK’da sayılmayan adi şirketler de ticari iş ortaklıkları olduğundan ticaret hukuku kapsamında düzenlenmektedir.
Konusu çek, poliçe ve bonodur başta olmak üzere kıymetli evraklardır. Kıymetli evrak hukuku kıymetli evrakların geçerliliği, devri gibi konuları hukuki açıdan düzenlemektedir.
Bu konu hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.(bkz. sigorta hukuku)
Konusu yolcu ve eşya taşınmasıdır.
Konusu gemi, bayrak, kaptan, deniz aşırı satışı gibi ticari iş ve işlemlerdir.
Ticaret hukuku oldukça kapsamlı ve uzmanlık gerektiren bir hukuk dalıdır. Bu nedenle, ticari iş ve işlemlerinizin öncesinde ve sonrasında alanında uzman bir avukattan hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti almanız oldukça önemlidir.
Ticari davalar; mutlak ticari davlar, nisbi ticari davalar ve ticari sayılan davalar olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Sık rastlanılan bazı ticari dava türleri şunlardır:
gibi birçok dava ve işler ticaret hukukunun kapsamına girmektedir. Bu dava ve işlerin takibinde hangi dava türünün alanına girdiğinin tespitinde sürecin daha sağlıklı ilerlemesi ve çözüme kavuşması için şirketler hukuku avukatı , ticaret hukuku avukatı diye anılan avukatlar vasıtası ile yol almak en doğrusudur.
Şirketler hukuku ile ilgili başkaca yazılarımız:
#ŞİRKETLERHUKUKUAVUKATI #ANKARAşirketavukatı